Onderhoud: lederen meubels

Onderhoud: lederen meubels

Leer is mooi natuurlijk materiaal met unieke eigenschappen en wordt vaak toegepast op zitmeubelen. Leder heeft een luxe uitstraling en lange levensduur. Een nieuw meubel van leer zit in het begin nog glad en strak, maar rekt na een tijdje altijd een beetje mee. Hierdoor ontstaan er plooien. De plooivorming neemt toe totdat het optimale zitcomfort is bereikt. Dit is meestal na een periode van drie tot zes maanden, afhankelijk van hoe vaak het meubel wordt gebruikt. Hoe zachter het meubel, hoe meer plooien.

Voor onze lederen meubelen worden alleen de beste huiden geselecteerd. Toch kunnen er nog littekens zichtbaar zijn van bijv. insectenbeten, doornschrammen of hoornstoten, nekrimpels, grove poriën of nerfstructuur verschillen. Het blijft een natuurlijk materiaal en geeft leder vooral een eigen karakter.Handige tips voor lederen zitmeubelen

 • Plaats leder bij voorkeur niet in direct zonlicht of bij een warmtebron, zoals een verwarming
 • Onderhoud het leder minimaal twee keer per jaar met het door de verkoper geadviseerde onderhoudsproducten.
 • Voorkom hard wrijven.
 • Leder is een onderhoudsarm, maar geen onderhoudsvrij product.
 • Laat het liefst geen huisdieren op de bank.
 • Kijk uit met jeanskleding. Spijkerstof kan afgeven en is bovendien harder dan de bovenlaag van het leder. Slijtage aan het oppervlak wordt hierdoor versneld.
 • Wij adviseren het gebruik van All in House lederservice als onderhoud. Met de aanschaf van All-in-House Service ben je zeker van een 5 jarige vlekken- en calamiteitenservice. 

Producteigenschappen Leder

Plooivorming bij Leder

Plooivorming is noodzakelijk voor een fijn zitcomfort. Hoe harder de bank, hoe minder plooivorming. In het begin oogt en zit de bank vaak nog strak en stug. Als je het meubel eenmaal in gebruik hebt, gaat de bank meer vorm vorm krijgen. Zo zal er plooivorming ontstaan. Dit geeft een nonchalant effect. Bij een zachte vullingen zal de plooivorming meer aanwezig dan bij stevigere vullingen.


Leder beschermen

Het is belangrijk om leder te beschermen van zonlicht en warmte. Plaats daarom jouw zitmeubel uit direct zonlicht en niet te dicht bij de verwarming. Hiermee voorkom je verkleuring en uitdroging van het leder.


Regelmatig onderhoud van leder

Door je zitmeubel regelmatig te onderhouden, geniet je extra lang van een mooie lederen bekleding. Het is verstandig om het leder 2 tot 3 keer per jaar te voorzien van de nodige voeding. Je hebt hier verschillende onderhoudsproducten voor, verkrijgbaar bij ons in de winkel.  Daarnaast is het verstandig om dagelijks de bank af te nemen met een licht vochtige doek. Gebruik deze doek enkel voor het onderhoud van je lederen zitmeubel. Gebruik van chemische reinigingsmiddelen of oplosmiddelen hebben een vernielend effect op leder.


Vlekken verwijderen bij een lederen zitmeubel

In een huis moet geleefd worden, een vlek op een zitmeubel is helaas vaak onvermijdelijk. Is er een vlek ontstaan dan je deze het beste verwijderen door van de buitenzijde van de vlek naar binnen toe te werken. Je dept de vlek met een tissue of schone katoenen doek, waarna je het meubelstuk afneemt met een vochtige doek. Erkende merken van onderhoudsmiddelen hebben de juiste producten om vlekken te verwijderen. Wanneer de vlek ernstig is en niet te verwijderen lijkt, raadpleeg ons dan voor een advies.


Transpiratie en medicatie

Iedereen is anders. Zo kan de ene persoon het fijn vinden om een eigen hoekje op de bank te hebben en een ander persoon het juist prettig vinden om af en toe van plek te wisselen. Ook als je zit transpireer je. Dit is heel normaal, maar houdt wel een aantal chemische stoffen in zich, die het leer kunnen aantasten. Sommige medicijnen kunnen chemische reacties verwekken via transpiratie. Er zijn nogal wat gevallen bekend, waarbij die reacties de beschermlaag van het leder sterk aantasten. In zo’n geval kan men zich niet beroepen op de garantie.


Ledersoorten  

Voor leder worden vaak de huiden van een rund gebruikt. Vaak geldt hoe zachter het leder, hoe duurder het zitmeubel. Dit betekent niet noodzakelijk een langere levensduur. Een zachte ledersoort staat heel dicht bij de natuurlijk huid. Dit betekent dat de huid weinig bescherming heeft en hierdoor erg kwetsbaar is. Hoe meer beschermende lakbestanddelen op de huid aangebracht worden, hoe eenvoudiger het onderhoud en hoe beter de weerstand tegen vlekken, zonlicht etc. is.


Volaniline leder

Volaniline leer heeft een prachtige natuurlijk utistraling. Dit ledersoort is extreem zacht. Dit komt doordat het leder geen beschermlaag heeft. Structuur en kleurverschillen zijn echter onvermijdelijk en goed zichtbaar. Direct zonlicht dient te worden vermeden om verkleuring en uitdroging te voorkomen.


Semi-aniline leder

Deze ledersoort wordt na het kleuren in het vat voorzien van een licht gepigmenteerde beschermlaag en is hierdoor praktisch in gebruik. Bij deze ledersoort zijn de natuurlijke kenmerken nog goed zichtbaar. Door gebruik ontstaat een mooie glans, patina genaamd. Door de dunne beschermlaag zijn kleurverschillen eigen aan de natuurlijke absorptie van de kleurstof door de huid, duidelijk zichtbaar.


Gedekverfd leder

Gedekverfd leder wordt het meest toegepast door de gebruiksvriendelijke eigenschappen. Zo wordt het leder voorzien van een dekkende, gepigmenteerde finishlaag waardoor natuurlijke oneffenheden minder duidelijk zichtbaar zijn. Door de finishlaag heeft het leder extra bescherming tegen o.a. vlekken en zonlicht.

Heb je een zitmeubel van gedekverfd leder, gebruik dan de Leather Protection Set


Geschuurd leder (suede, nubuck)

Bij een meubel van geschuurd leder is de toplaag van het leder geschuurd. Hierdoor heeft het leder een zeer comfortabele zachte zit en een fluwelen uitstraling. Het leder heeft geen lak of was afwerklaag waardoor het kwetsbaar is van invloeden van buitenaf. Ook kunnen er kleine kleurnuances zichtbaar zijn of op termijn gaan ontstaan. Dit hoort bij het natuurlijke karakter van het ledersoort.


Leder afgewerkt met een was- en/of olielaag

Dit type meubel is vaak een volnerg ledersoort en gemaakt van volaniline leder. Deze volaniline wordt behandeld met plantaardige oliën om de ondergrond donkerder van kleur te maken welke door en door geverfd is met aniline kleurstoffen (pigmenten). Bij de laatste bewerkingsfase in de looierij wordt er met hete olie of was over de nerf van het leder gewalst. Wanneer het zitmeubel in gebruik zal zijn, zal na verloop van tijd de kleur iets lichter worden. Met hitte kun je eventueel kleine beschadigingen of krassen camoufleren. Doordat het leder een olie of waslaag heeft, is het niet aan te raden het leder te reinigen. Gebruik in uiterste gevallen alleen een licht vochtige doek

Heb je een zitmeubel van Leder afgewerkt met een was- en/of olielaag, gebruik dan de Leather Wax & Oil Set

Voor dit type leersoort is alleen het beste rundleder gebruikt. Het is met mineralen gelooid en plantaardig nagelooid en elke huid is, zoals ook honderden jaren geleden gebeurde, op ambachtelijke wijze met de hand gepatineerd. Dankzij het gebruik van hoogwaardige pigmenten op waterbasis, heeft Old Saddle een goede lichtechtheid. Old Saddle leder is een natuurproduct. Het ademt, is warm en heeft natuurlijke kenmerken die de charme en de schoonheid van het leder bevestigt. Want dankzij deze kenmerken, hebben de kleurstoffen ook in verschillende mate in de huid kunnen dringen, waardoor de prachtige en attractieve kleurvariaties in dit luxueuze leder zijn ontstaan. Gezien de waslaag van het leder, is het niet aan te raden dit leder te reinigen. Het leder regelmatig afstoffen met een droge doek is voldoende. De meeste van de ledersoorten die wij aanbieden zijn van een beschermlaag voorzien. Enkelen hebben een dikkere beschermlaag dan de anderen. Let op, ook een beschermde huid is weinig bestand tegen fel licht, vochtigheid, transpiratie, warmtebronnen etc.

Download het PDF-bestand voor een complete handleiding voor meubelen met een leren bekleding.


  • Related Articles

  • Onderhoud: stoffen meubels

   Een stof van een meubel is erg bepalend voor de uitstraling, maar ook het comfort. We kunnen meubelstoffen opdelen in drie groepen: Natuurlijke vezels: Deze vezels hebben als natuurlijke eigenschap hun ademend vermogen, waardoor ze behaaglijk ...
  • Onderhoud: houten meubels

   Hout is een product dat rechtstreeks uit de natuur komt, iedere houtvezel is daarom anders. Er zijn talloze houtsoorten, van teakhout tot eikenhout en nog veel meer. Hout is een van de meest unieke materialen om mee te werken en dankzij haar ...
  • Onderhoud

   Ik zou graag een onderhoudspakket bij mijn product willen bestellen. Kan dit? Kies je voor All In House service dan hoef je je 5 of 7 jaar geen zorgen te maken over service en garantie. Met het All in House Service programma heb je de zekerheid dat ...
  • Onderhoud: zitmeubelen van Microleder

   Microleder is een samenstelling van microvezel en ledervezels als onderlaag. Hierdoor krijgt microleder de originele dikte van echt leder. Het is een fijne soepele stof. Microleder heeft dezelfde eigenschappen als de meeste andere ledersoorten, een ...
  • Verzendkosten

   Wij hanteren de volgende bezorgkosten in Nederland bij online bestellingen: Bij bestellingen boven de 50 euro betaalt u geen bezorgkosten m.u.v.  showroommodellen + landelijke formules* Bij bestellingen tot 50 euro betaalt u voor kleine woonitems ...