Onderhoud: stoffen meubels

Onderhoud: stoffen meubels

Een stof van een meubel is erg bepalend voor de uitstraling, maar ook het comfort. We kunnen meubelstoffen opdelen in drie groepen:

 1. Natuurlijke vezels: Deze vezels hebben als natuurlijke eigenschap hun ademend vermogen, waardoor ze behaaglijk aanvoelen.
 2. Synthetische vezels: Deze vezels kenmerken zich door een gesloten vezelopbouw. Hierdoor zijn ze beter bestand tegen vlekken en bevatten een grotere lichtechtheid. Daarentegen is de opnamecapaciteit geringer, hierdoor kan eerder transpiratie ontstaan.
 3. Natuurlijke vezels gecombineerd met synthetische: Ook wel ‘blend’ genoemd.

De meubelstoffen voldoen altijd aan de hoogste kwaliteitseisen. Toch zit er verschil tussen natuurlijke en synthetische vezels. Vraag altijd

Alle drie de soorten meubelstoffen voldoen aan de hoogste kwaliteitseisen. Toch zijn er specifieke verschillen tussen natuurlijke en synthetische vezels. Vraag je verkoopadviseur naar de samenstelling en eigenschappen van je meubelstof.


Tips voor stoffen meubelen

 • Voorkomen is beter dan genezen. Kies daarom voor de All in House behandeling
 • Is het meubel voorzien van losse kussens? Klop deze dan regelmatig op. Zo blijft de vorm beter behouden.
 • Het liefst geen huisdieren op de bank
 • Plaats het meubel bij voorkeur niet in direct zonlicht of nabij een kachel, open haard of radiator. Dit voorkomt schroeischade en verkleuring.
 • Probeer regelmatig van plek te wisselen om verzakking te voorkomen.
 • Zuig je meubel wekelijks uit met een zogenaamd meubelmondstuk (kleine zanddeeltjes zorgen voor een schurende werking waardoor de stof versneld zal slijten).
 • Let op met spijkerkleding. De stof kan afgeven en kan schuren wat slijtage kan veroorzaken.

Materialen

NATUURLIJKE MATERIALEN

Natuurlijke stoffen zijn materialen, zoals katoen, linnen, wol etc. Een eigenschap van natuurlijke vezels is, dat het ademend vermogen en daarmee de behaaglijkheid van het meubel gegarandeerd is. Hiertegenover staat dat de vlekgevoeligheid hoger en de lichtechtheid meestal minder is dan bij synthetische vezels.

SYNTHETISCHE MATERIALEN

Synthetische materialen zijn vezels die langs kunstmatige weg vervaardigd worden, zoals polyester, polyamide (nylon) en acryl. Een belangrijke eigenschap van synthetische vezels is, dat de vezelopbouw gesloten is, d.w.z. een synthetische vezel is massief terwijl een natuurlijke vezel veelal hol is. Hierdoor is de stof minder gevoelig voor vlekken en licht.

VELOURS En PLATWEEFSEL STOFFEN

Een velours stof heeft een licht-donker effect wat ontstaat door het plaatselijk platdrukken van vezeltjes. Dit maakt maakt de stof zo uniek.


Producteigenschappen

Verzakking of niveauverschillen

Verzakken of niveauverschillen is één van de meest voorkomende problemen bij een bank. We vinden het natuurlijk ontzettend fijn om een eigen plekje te veroveren op de bank. Maar hoe fijn dit eigen plekje ook is, goed voor de bank is het helaas niet. Het is daarom verstandig om regelmatig van plek te wisselen en wanneer het mogelijk is om wekelijks de kussens op te schudden en te wisselen. Zo voorkom je niveauverschillen.

Plooivorming

De vulling van een nieuwe bank is altijd iets stugger. Het heeft even tijd nodig dat de bank zich gaat vormen naar een optimaal zitcomfort. Dit betekent echter ook dat de bekleding zich ook opnieuw gaat vormen. Nadat een bank een tijdje staat, zullen er rimpelingen, plooien ontstaan. Dit is nodig om het zitcomfort te verhogen. Plooivorming is onvermijdelijk, maar door regelmatig te wisselen van plek en de kussens goed op te schudden kun je het wel beperken. Een bank met een zachte vulling zal eerder gaan plooien dan een harde bank.

Pilling voorkomen

Bij een bank kan altijd pilling ontstaan. Bij een nieuwe bank zijn er altijd nog losse vezels aanwezig. Doordat de bank wordt gebruikt zullen de deeltjes loskomen en vormen zich als bolletjes op je bank. Een tweede reden van het ontstaan van pilling is vuil, bijv. van sokken, kleding, haren van huisdieren of plaids. Ook kan een te lage luchtvochtigheid een oorzaak zijn van pilling. Bij een te lage luchtvochtigheid wordt de bank namelijk nog statischer, waardoor het meer vuil aantrekt. Ook kan een bank beschadigt raken door het verkeerd stofzuigen van de bank. Pilling is eenvoudig te verwijderen.


Onderhoud

Stofzuigen

Gebruik voor het stofzuigen van de bank altijd speciale mondstukken. Hierdoor voorkom je beschadiging van de bekleding.

Warmte & Licht

Warmte en zonlicht kunnen kleurverschil veroorzaken bij de bank. Probeer de bank daarom niet in direct zonlicht te plaatsen of naast de radiator.

Vlekken

Voorkom vlekken door te kiezen voor de All in House behandeling. Hiermee krijgt je zitmeubel neen extra beschermlaagje. Het voordeel hiervan is dat substanties op basis van oliewater en vet- alles wat je kunt eten of drinken - geen vlek meer kan veroorzaken.


Let op met spijkerbroeken

Een veel gestelde vraag is de invloed van spijkerkleding (Denim) op meubelstof, hierover het volgende. Spijkerkleding is een katoen die gekleurd is met zeer slechte kleurstoffen en een versneld verouderingscq. ontkleuringsproces kunnen inzetten. Deze kleurstof kan op de meubelstof terecht komen en daar afhankelijk van de kleur een soort blauwe waas achterlaten, die niet of zeer slecht te verwijderen is. Spijkerkleding zorgt ook voor een schurende werking waardoor de stof versneld kan slijten. Dit zijn geen klachten die onder de garantie vallen.


  • Related Articles

  • Onderhoud: lederen meubels

   Leer is mooi natuurlijk materiaal met unieke eigenschappen en wordt vaak toegepast op zitmeubelen. Leder heeft een luxe uitstraling en lange levensduur. Een nieuw meubel van leer zit in het begin nog glad en strak, maar rekt na een tijdje altijd een ...
  • Onderhoud: houten meubels

   Hout is een product dat rechtstreeks uit de natuur komt, iedere houtvezel is daarom anders. Er zijn talloze houtsoorten, van teakhout tot eikenhout en nog veel meer. Hout is een van de meest unieke materialen om mee te werken en dankzij haar ...
  • Onderhoud: zitmeubelen van Microleder

   Microleder is een samenstelling van microvezel en ledervezels als onderlaag. Hierdoor krijgt microleder de originele dikte van echt leder. Het is een fijne soepele stof. Microleder heeft dezelfde eigenschappen als de meeste andere ledersoorten, een ...
  • Onderhoud

   Ik zou graag een onderhoudspakket bij mijn product willen bestellen. Kan dit? Kies je voor All In House service dan hoef je je 5 of 7 jaar geen zorgen te maken over service en garantie. Met het All in House Service programma heb je de zekerheid dat ...
  • Verzendkosten

   Wij hanteren de volgende bezorgkosten in Nederland bij online bestellingen: Onze eigen bezorgservice komt jouw bestelling graag bij jou thuis bezorgen. Je kunt kiezen voor onze drempelservice, waarbij onze bezorgdienst jouw bestelling tot over de ...